In Nederland zijn 1,8 miljoen werkende vrouwen tussen de 45-60 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop autochtone vrouwen in Nederland de menopauze bereiken, is 50 tot 51 jaar.
Van alle vrouwen heeft 55 tot 60% vasomotorische symptomen tijdens de overgang. Deze treden vooral op in het 1e jaar na de menopauze, namelijk bij 55% van de vrouwen; 2 jaar voor de menopauze komen vasomotorische symptomen bij ongeveer 15% van de vrouwen voor.
Leerdoelen
Degene die de nascholing Vrouw, overgang en werk heeft gevolgd:
- Heeft inzicht in het beloop en de epidemiologie van menopauzale klachten
- Heeft inzicht in de verschillende diagnostische en therapeutische mogelijkheden.
- Herkent de ‘’rode vlaggen’’ en weet wanneer welke interventie ingezet moet worden.
- Kent de interventies wat betreft terugkeer en behoud van werk
- Kan hierover goed communiceren met patiënt, diens behandelaar en de werkgever
Over de sprekers
Sophia Franklin is zelfstandig bedrijfsarts en is als klinisch arbeidsgeneeskundige verbonden aan IKA Ned. Daar helpt zij vrouwen met problemen met het werk door klachten van de overgang. Vrouwen die door hun bedrijfsarts zijn verwezen naar het Expertisecentrum Vrouw en Werk van IKA Ned.
Meer over Sophia weten ? Een interview met haar lees je hier
Manon Kerkhof, gynaecoloog, directeur Curillion, Expertisecentrum voor vrouwenzorg en verbonden aan Expertisecentrum Vrouw & Werk IKA Ned, Amsterdam
Manon Kerkhof is naast haar werk als gynaecoloog ook een veelgevraagd spreker en coauteur van het boek: Ook leuke meisjes worden vijftig. Dit boek ontvangt u gratis, bij inschrijving voor deze webinar.
Meer over Manon weten? Volg deze link.
Meld u aan via ons contactformulier.